Den indledende analysefase
Alexandra Instituttet har i projektets indledende fase fået til opgave at identificere nogle virksomhedstypologier. Her arbejder Alexandra Instituttet med at identificere og forstå, hvordan forskellige typer af virksomheder anvender data, hvor strategisk der arbejdes med data, og hvilken værdi brugen af data er med til at skabe for virksomhederne. Herunder analyseres det også, hvilke barrierer virksomhederne oplever i forhold til (i højere grad) at anvende data i udviklingen af deres forretning samt deres produkter og services.
Analysen bygger på en række interviews med bl.a. virksomhederne: EasyPark, Fjernvarme Fyn, Kamstrup, Royal Unibrew m.fl.
Rammen for analysen er en model, der konceptuelt beskriver, hvad der skal til for at virksomhederne kan udvikle deres forretning baseret på big data. Modellen beskriver, at virksomhedernes forretningsinnovation tager afsæt i en nuværende ’as-is’ situation. Med udgangspunkt i, hvilke muligheder og ressourcer virksomheden har, skal virksomheden gennemgå en forandringsproces, der bringer virksomheden frem mod den ønskede fremtid, ’to-be’-situationen. Forandringsprocessens resultat påvirkes af de aktiviteter, der igangsættes af virksomheden for at fremme big data-indsatsen samt øvrige påvirkende mekanismer som fx +/- tilstedeværelsen af en virksomhedskultur, der anerkender beslutninger truffet på baggrund af data.
For at knytte konkrete eksempler på den konceptuelle model gennemføres en række interviews, der knytter an til virksomhedens nuværende (’as-is’) aktiviteter, ressourcer, kontekst, virksomme mekanismer og de resultater, virksomhederne opnår både i kr./øre og som værdifulde sideeffekter af arbejdet med big data. Derfor er interviewene bygget op omkring nedenstående model: Figuren viser, hvad det er for faktorer, der er i spil, når en virksomhed i udvikling bevæger sig fra en situation (”as-is”) til en ny (”to-be”):

Interviewene er baseret på en række åbne spørgsmål, der knytter sig til en struktureret spørgeramme. Spørgerammen er med til at sikre, at der igennem interviewene bliver afdækket så mange vinkler som muligt for at kunne foretage analysen og identificere generelle lighedspunkter på tværs af virksomheder og brancher. Den efterfølgende databehandling og strukturering af empirien er derfor også meget vigtig for analysens resultater.
Figuren nedenfor viser de overordnede områder, som spørgsmålene i interviewene er bygget op omkring:
